1. Ñ
  2. Ç
  3. &

Àrea de descàrregues

Aparcaments

Saba ha tancat l'exercici 2015 amb una clara millora de l'activitat a escala global (+1,7%), especialment significativa a Espanya, on ha registrat un augment del 2,3%, en línia amb la recuperació econòmica experimentada en aquest país i les previsions favorables que apunten cap a indicadors positius. Pel que fa a l'activitat d'abonats, tots els països de l'àmbit Saba mostren una recuperació clara de la seva cartera, tant pel comportament de les variables macroeconòmiques com per les accions comercials empreses des de la companyia.
371 Aparcamientos

193.960 Plazas
73 millones de horas rotación (sin gestión)

El negoci d'aparcaments ha estat marcat el 2015 per la consolidació del canvi de perímetre derivat dels contractes d'Adif i Bamsa el 2014 i l'adquisició de la companyia d'aparcaments portuguesa CPE a finals de l'exercici. Així, des del 2011 s'ha incrementat en un 83% el nombre d'aparcaments, fins als 371, i en un 43% el nombre de places actuals, fins a les 194.000.

Actividad aparcamientos 2011-2015
Grupo Saba

Consolidació de les operacions de creixement

La culminació de la integració dels aparcaments d'Adif i Aena és un fet el 2015. També des d'una perspectiva d'aprenentatge i experiència en la integració i gestió de grans contractes. El Lot Mediterrani d'Aena va suposar la integració de 57.000 places en 14 aeroports i el contracte de gestió i explotació d'Adif, més de 22.7000 places en 51 estacions de tren.
Consolidación de las operaciones de crecimiento

A l'increment quantitatiu de centres i places cal afegir-hi el canvi qualitatiu que suposa un nou model de gestió. Entre les seves característiques principals, podem destacar la consolidació de la gestió remota (connexió amb el Centre d'Atenció i Control de Saba) i el canvi tecnològic orientat a l'eficiència i el servei al client. Mostra d'això, aquest exercici Saba ha substituït 100 caixers automàtics de 39 estacions de la xarxa d'Adif per noves unitats tecnològicament avançades. Una renovació que ha suposat una inversió de 10 milions d'euros

Amb aquest necessari bagatge, Saba ha afrontat la consolidació de Bamsa durant l'últim exercici, una de les fites principals del 2015 i que continuarà sent un dels reptes principals el 2016. L'adjudicació del 60% d'aquesta companyia mixta, que el 2016 té 19 aparcaments i que acabarà gestionant 26 centres a Barcelona amb un total de 12.555 places i per un període de 25 anys, constitueix una operació publicoprivada que entronca amb la naturalesa concessional i de vinculació al territori de Saba. Bamsa és un projecte únic que permetrà situar els aparcaments del Grup entre les millors infraestructures d'aquesta mena a escala internacional. Amb l'objectiu principal de millorar la qualitat del servei que es presta als clients, els aparcaments de Bamsa s'estan sotmeten a una renovació integral. La redefinició de les naus, amb una nova pintura i senyalització més harmònica i lluminosa n'és un bona prova. En l'aspecte tecnològic, la introducció de nous sistemes de control i cobrament amb tecnologia òptica, a més de la incorporació del VIA T als aparcaments que no tenien aquest sistema suposen un salt qualitatiu de primer ordre. Aquestes mesures s'implantaran de manera progressiva en tota la xarxa de Saba.


Consolidació a Portugal
El desembre del 2015, Saba va formalitzar l'adquisició del 100% de la societat concessionària d'aparcaments CPE, la quarta companyia privada portuguesa d'aparcaments en ingressos i nombre de places. Els 19 aparcaments de CPE han millorat el posicionament de Saba en el mercat portuguès, amb l'entrada en noves ciutats i el reforç de la seva presència a Lisboa i Porto. Després d'aquesta transacció, Saba gestionarà una xarxa de 41 aparcaments a Portugal distribuïts en 16 ciutats, amb més de 19.800 places.

En aquest sentit, l'increment de la xarxa suposarà per a Saba assolir més capacitat comercial i consolidar el desplegament de serveis complementaris com el CAC (Centre d'Atenció i Control) i enfortir relacions amb l'Administració portuguesa, augmentant l'abast competitiu de la companyia. Aquesta operació proporciona un dimensionament sòlid a Portugal, allarga la vida concessional mitjana dels actius i consolida el projecte empresarial en aquest país, de la mateixa manera que ho són Itàlia i Xile per a la companyia.


El CAC, un element diferenciador en l'atenció al client

Saba s'esforça per ser una companyia de referència en àrees com l'eficiència, la innovació tecnològica i la proactivitat comercial. En aquest sentit, el nostre Centre d'Atenció i Control (CAC), que el 2015 tenia 99 aparcaments connectats i que sumarà 20 infraestructures més sota la seva supervisió en acabar el 2016, respon de manera transversal a aquest posicionament de la companyia. El CAC ha comportat millorar el nivell de l'atenció al client, actuant no tan sols com un centre de gestió en remot, sinó com un autèntic call center amb vocació comercial i que permet a Saba augmentar la qualitat del servei als clients. És un element diferenciador que la companyia continuarà impulsant els anys vinents, augmentant el seu paper en altres territoris.

Impuls de noves estratègies comercials

El 2015, la companyia ha consolidat l'impuls de noves línies tecnològiques i de servei al client, com la implantació del VIA T a les vies d'entrada i sortida, que permet agilitzar l'entrada a l'aparcament, com també estalviar temps i carburant. Saba, pionera des del 2012 en la implantació d'aquest sistema de pagament dinàmic internacional, el mateix que actualment està operatiu en la major part d'autopistes, ha reforçat alguns dels avantatges més significatius derivats de la utilització del VIA T, como la obtenció del rebut electrònic. Ara, i després d'haver redissenyat diferents elements de l'app de Saba amb l'objectiu de millorarne la funcionalitat, el client també pot accedir a aquest servei des del seu dispositiu mòbil.

Al continu desplegament del VIA T s'hi afegeixen, el 2015, les noves accions de màrqueting digital i el desenvolupament d'eines comercials. A Adif, els nous caixers automàtics de les estacions de l'AVE han permès mecanitzar els descomptes que l'operadora ferroviària Renfe aplica als clients, en una primera fase, i al VIA T en una segona etapa d'implantació gradual. En el terreny digital, la xarxa d'aparcaments de Saba en aeroports també té des del 2015 una plataforma web pròpia, amb la possibilitat de reservar aparcament de manera còmoda i ràpida. Ja el 2016 Saba ha consolidat una nova oferta comercial als aparcaments de la xarxa d'Adif, ideada perquè es puguin fer servir de manera òptima en funció del moment i la zona on s'aparqui.

Redisseny dels aparcaments

Saba continua treballant per mantenir polítiques actives d'eficiència i optimització de la gestió. En aquest capítol, s'hi inclou, per exemple, un esforç permanent per millorar no tan sols les condicions tecnològiques i comercials, sinó també físiques dels aparcaments de la xarxa. Una experiència que ha estat molt ben rebuda pels clients, que destaquen l'augment del confort i la qualitat de les instal·lacions.

En aquesta línia, Saba està immersa en una remodelació integral del disseny dels seus aparcaments, incloent-hi tots els elements de les instal·lacions, tot i que amb un èmfasi especial en la redefinició de les places –més amples sempre que és possible– i la pintura, que recorre a tons més clars. S'ha augmentat la lluminositat de les instal·lacions, alhora que s'ha optat per "dibuixar" les places amb rectangles, cosa que afavoreix una millor disciplina en l'aparcament. Així mateix, la recent instal·lació d'un nou Sistema de Guiatge de Vehicles (SGV) –llums LED que indiquen quan una plaça està disponible– que incorpora una llum blanca complementària a la zona de l'estacionament, permet millorar encara més la visibilitat dins de l'aparcament. Aquestes actuacions, que en una primera fase s'han dut a terme a Espanya, s'estan estenent de manera gradual al conjunt dels països Saba.


Modernización de las infraestructuras
Modernización de las infraestructuras

Tampoc no podem oblidar un altre dels grans eixos en eficiència de Saba: la implementació de la tecnologia LED a tots els països on opera la companyia. En tres anys s'han substituït prop de 30.000 punts de llum en uns 74 aparcaments. Aquestes actuacions permetran reduir 2.000 tones d'emissions de CO2 l'any.


Premis Aparcar 2015
Saba va ser reconeguda amb dos guardons en la desena edició dels premis creats per ASESGA (Associació Espanyola d'Aparcaments i Garatges). El jurat va reconèixer el paper de Saba en l'aportació de novetats constructives i tecnològiques premiant el projecte d'automatització de les franquícies Renfe i la renovació de l'aparcament de Pau Casals, a Barcelona.